In de winter zonnepanelen laten plaatsen, dat klinkt een beetje raar. Is de opbrengst van zonnepanelen in de winter wel de moeite waard? Wat zijn de voordelen en de nadelen van plaatsing in de winter? Wij hebben het uitgezocht en geven je in dit artikel een duidelijk beeld van de opbrengst en of het verstandig is zonnepanelen aan te schaffen in de winter.
Opbrengst per wintermaand
De meteorologische winter zijn de maanden december, januari en februari. Dit zijn maanden die weinig zon-uren hebben. Oftewel de zon is niet vaak te zien. Zonnepanelen wekken echter wel stroom op als de zon niet schijnt. Dit komt omdat er nog steeds licht in de zonnepanelen valt. In onderstaand tabel vind je de gemiddelde hoeveelheid zon-uren in Nederland (bron: KNMI) en het percentage van de jaaropbrengst per maand.
Zoals je ziet is er een verband tussen het aantal zon-uren en de opbrengst van de zonnepanelen. Logisch want er valt meer licht in de zonnepanelen als de zon schijnt. Ander aspect dat ook meespeelt is dat de dagen korter zijn in de wintermaanden. Dit verschilt per maand. De gemiddelde opbrengst in de drie wintermaanden totaal is 12% van de jaaropbrengst.
Wat als er sneeuw op zonnepanelen ligt?
Sneeuw is niet bepaald bevorderlijk voor de opbrengst. Het licht kan lastig of niet door de sneeuwlaag heen komen in de panelen. Afhankelijk van de dikte van de sneeuwlaag kan dit de opbrengst naar nihil of zelf helemaal naar nul brengen. Maar dan schuif je de sneeuw toch gewoon van de panelen? Goed idee! Dan brengen ze weer veel meer op. Let wel, gebruik hiervoor een zachte borstel en denk aan uw veiligheid als u de panelen sneeuwvrij maakt. Gebruik zeker geen water want dit kan op de panelen bevriezen en schade veroorzaken en de opbrengst drukken. Moet je het dak op en ligt er sneeuw of ijs? Niet zo een goede combinatie! Vaak is het verstandig om de dooi af te wachten. De zonnepanelen brengen toch minder op in de winter dus je verliest niet heel veel geld.